mam takie pytanie, ostatnio żonka jak wyjeżdżała z garażu to zapaliła się jej taka kontrolka w kształcie auta z kluczem i migała. po przejechaniu około 1 kilometra, zgaszeniu (odbieranie dziecka ze szkoły) i ponownym odpaleniu nic takiego się już nie działo. ja po powrocie z pracy poszedłem zobaczyć o co chodzi, gdy odpalałem szkodnika to coś mi tykało tak jakby pod kierownicą ale normalnie odpaliłem i żadna kontrolka się nie zapaliła. o co to chodzi? czy to groźne, czym grozi i co z tym robić?
Są trzy opcje w tym przypadku.
"Pastylka" w kluczyku, pierścień w stacyjce, lub dają o sobie pomału znać zimne luty na szafie.
W poprzedniej też sporadycznie pojawiała się ikonka tego autka z kluczykiem.
Aż któregoś ranka już nie odpaliłem auta.
Dobrze że padło pod domem a nie gdzieś w trasie.
Okazało się że zimne luty zrobiły się w liczniku.
Plus do tego, po podpięciu kompa, nie łączył się on z licznikiem.
Również mam to tykanie w swoim aucie. Nawet podczas jazdy jest ten dźwięk, ale żadna kontrolka się nie zapalała. Trochę to denerwujące, myślałem, że to klimatyzacja lub coś z nawiewu.
u mnie też coś tyka, podejrzewam, że może to mieć związek z bezpiecznikami, które znajdują się pod kierownicą, bo ewidentnie stamtąd dochodzi dźwięk tykania... zauważyłem, że mamy w opisach takie same silniki, może to jakaś wada wspólna dla tego modelu?
u mnie też coś tyka, podejrzewam, że może to mieć związek z bezpiecznikami, które znajdują się pod kierownicą, bo ewidentnie stamtąd dochodzi dźwięk tykania... zauważyłem, że mamy w opisach takie same silniki, może to jakaś wada wspólna dla tego modelu?
mozliwe ze zalancza sie dogrzewanie swiec zarowych dla poprawienia kultury pracy zimnego silnika
Jak często macie to "tykanie" :?: co jakiś określony czas czy nie ma reguły :?: u mnie np "tyka" po przekroczeniu 40km/h i jeszcze w paru innych sytuacjach. Nasze auta mają słabe wyciszenie i sporo dźwięków z różnych urządzeń pokładowych słychać w kabinie, więc dopóki nie mam jakiegoś sygnału/kontrolki na szafie, uważam że jest OK.
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
u mnie tykanie pojawia się przy zmianie pierwszych dwóch biegów (mam automatyczną skrzynię), a później pojawia się czasem przy załączaniu niektórych przycisków (np. podgrzewanie foteli, itd...)
Komentarz